Lau­rin kir­ja -pal­kin­to: Kuun­te­lun am­mat­ti­lais­ten ku­mar­rus laa­duk­kaal­le ää­ni­kir­jal­le

Äänikirjat ovat kaikkien korvilla. Niillä pehmennettiin poikkeusajan iskua ja niiden lukeminen on nyt trendikäs nautinto. Laurin kirja -palkinnon valintaraadin puheenjohtaja Eija-Liisa Markkula muistuttaa, että näkövammaiset ovat aina olleet se perusjoukko, joka äänikirjoja kuluttaa - ja joka on niiden laadun suhteen aina ollut hyvin tosissaan.

Laurin kirja -äänikirjapalkinto on 6000 euron rahapalkinto. Se jaetaan ensimmäisen kerran Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivänä 10.10.2020. Näkövammaisjärjestöt ovat valinneet palkintolautakunnan tutustumaan kustantamojen lähettämiin ehdokkaisiin ja valitsemaan niiden joukosta voittajan, äänikirjan, joka on auditiivisesti esteettinen elämys. Palkintolautakunnassa on sen puheenjohtajan mukaan edustava otos eri tavoin näkövammaisia kirjallisuudenharrastajia.

- Osa meistä on sokeita, osa heikkonäköisiä, mutta intohimo lukemiseen yhdistää. Näkövammainen kuuntelee koulukirjansa, ammattikirjallisuutensa, viihteensä ja korkeakirjallisuutensa ja kasvaa äänikirjan asiantuntijaksi.  Äänikirjasta me rakennamme elokuvamme ja teatterimme, Eija-Liisa sanoo.

Laurin kirja -palkintoehdokkaiden lukeminen on ollut Markkulalle avartava kokemus. Näkövammaisille välttämättömästä kulttuurituotteesta on tullut koko kansan herkkua. Kustantamojen käytännöt ovat kirjavia ja valinnat luennan suhteen erilaisia. Jotkut luovat ratkaisut ovat yllättäneet iloisesti.

Näkövammaisjärjestöt haluavat Laurin kirja -palkinnolla vaikuttaa kotimaisen äänikirjan laatuun. Kustantamoilta toivotaan voittajaehdokkaita 10.8.2020 mennessä.

- Tärkeintä äänikirjassa on ajatuksen kuljetus. Kun mennään teoksen ehdoilla, tarinan sisällä, ollaan oikealla polulla, Markkula toteaa.

 

Lisätietoja:

Eija-Liisa Markkula P. 050 531 7539

el.markkula[at]gmail.com