Tar­joan To­pe­liuk­sel­le -ke­ra­miik­ka­näyt­te­ly on esil­lä Töö­lön kir­jas­tos­sa 3.-22.1.2019

Zachris (Sakari) Topeliuksen (1818-1898) 200-vuotisjuhlavuosi toi uuden juonteen hautumassa olleeseen kattaus-teemaan, jota Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:n keramiikanharrastusryhmissä oli pyöritelty jo jonkin aikaa. Idea yhdessä katetusta juhlapöydästä hieman muuntui, kun jokainen alkoi etsiä vastausta kysymykseen: "Mitä tarjoat 200-vuotiaalle Topeliukselle?" Samalla itse kukin tuli punninneeksi omaa suhdettaan historian henkilöön, joka oli paljon muutakin kuin lisänimen Satusetä saanut kirjailija. Moni yllättyi, että Topelius oli myös toimittaja, tieteiskirjailija, historian professori ja futurologi, jolle mm. luonnon- ja pikkulintujen suojelu, mielikuvituksen todellisuus sekä fantasia olivat tärkeitä.

Vastauksia löytyi. Ne ovat esillä pienimuotoisessa Tarjoan Topeliukselle -näyttelyssä 3.-22.1.2019 Töölön kirjastossa, joka sijaitsee Zachris Topeliuksen mukaan nimetyn kadun varrella osoitteessa Topeliuksenkatu 6, Helsinki 25.

Kuvitteellinen tarjottava on saanut erilaisia ilmenemismuotoja. Paitsi ruokaa ja juomaa tarjolla on myös mm. Selfie ja Näkökulma juuston syöntiin. Osassa teoksia on viittauksia Topeliuksen tuotantoon: Kesäpäivä Kangasalla, Varpunen jouluaamuna sekä koskettava satu kiittämättömyydestä ja kovasydämisyydestä, jota ilmentää nurkkaan yksin syömään asetettu isoisä. Osansa tarjottavista saavat myös Topeliuksen rakastamat pikkulinnut.

 

Näyttely on avoinna ma-to 8-20, pe 8-18, la 10-16 ja su 12-18.

Tervetuloa!