Yh­dis­tys

Kuvasssa on seitsemän ihmistä pöydän ympärillä. Pöydän päässä on vaaleanpunaiseen 1700-luvun leninkiin pukeutunut nainen. Kaikki hymyilevät tai nauravat.

Jäseniämme tutustumassa 1700-luvun pukeutumiseen ja huvituksiin yhdistyksen toimistolla 2015, kuva: Jakob Johannsen

Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry on perustettu vuonna 1931. Tuemme näkövammaisten kulttuuriharrastusta ja edistämme kulttuuritapahtumien saavutettavuutta. Järjestämme kursseja ja tapahtumia eri taiteenaloilta. Koulutamme kuvailutulkkeja ja toimimme asiantuntijana kuvailutulkkaukseen liittyvissä hankkeissa. Julkaisemme kulttuurilehti Kajastusta ja Pistepostia, joka on maamme ainoa pistekirjoituksella ilmestyvä kulttuurilehti.

Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:n logo

Graafikko Marianne Kataisen !ART voitti Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:n logokilpailun. Kilpailutyössä auki vedetty väliverho paljastaa huutomerkkiä vastaavan pistekirjoitusmerkin. Kuvion alapuolella pistekirjoitus jatkuu sanalla ART. Värimaailma henkii harmoniaa: väliverho on sametinpunainen, osassa Braille-pisteitä on samaa väriä ja muissa pisteissä sävykkäitä harmaita. Pistekirjainten sijoittelu tuo mielleyhtymän ihmishahmoihin eli näyttämöllä oleviin esiintyjiin ja etualalla olevaan yleisöön.

Julistimme  keväällä 2019 kilpailun, jossa tehtävänä oli suunnitella logo, joka kuvastaisi yhdistyksen henkeä ja toimintaa. Yhdistyksen logokilpailuun osallistui 19 oivaltavaa, hyväntuulista ja kokeellistakin ehdotusta. Voittaja valittiin ja logo otettiin käyttöön syyskuussa 2019.

Logon fontti: Luciole © Laurent Bourcellier & Jonathan Perez  http://www.luciole-vision.com/luciole-en.html lisenssillä "CC BY 4.0" (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode)

Kuvassa Anne Huttunen ja Satu Linna istuvat vierekkäin ja tunnustelevat nauraen samaa esinettä.

Kuva: Jakob Johannsen

KULTTUURIA KAIKILLE

Yhdistyksen tavoitteena on näkövammaisten tasa-arvoinen osallistuminen kulttuurielämään. Valvomme jäsentemme etuja ja pyrimme parantamaan näkövammaisten mahdollisuuksia taiteen tekemiseen ja siitä nauttimiseen. Yhdistyksen jäsenet toimivat asiantuntijoina taiteen saavutettavuutta käsittelevissä hankkeissa.

Kuvailutulkkaus

Kuvailutulkkaus on näkövammaiselle kulttuurinharrastajalle ensiarvoisen tärkeä saavutettavuuspalvelu. Se avaa kaikki taiteenlajit. Me olemme maan ainoa kuvailutulkkauksen asiantuntijataho. Järjestämme kuvailutulkkauskoulutusta myös tilauksesta. Ylläpidämme kuvailutulkkirekisteriä ja välitämme kulttuuritapahtumien kuvailutulkkeja. Ota yhteyttä!


Kuva on kuvailtu etusivulla.

Kuva: Jakob Johannsen

TAIDE TARJOLLE

Teatteri ja elokuva

Järjestämme koulutusta ja esiintymismahdollisuuksia näkövammaisille teatterinharrastajille. Näkövammaisteatteri on esittänyt näytelmäkirjallisuuden suurteoksia, nykydraamaa, farsseja, lastennäytelmiä ja näyttelijöiden omiin teksteihin pohjautuvia käsikirjoituksia. Reperyhmä on keskittynyt Reino Helismaan rakastettuihin hupailuihin, joista valmistetaan herkullisia livekuunnelmia pimeässä tilassa esitettäväksi. Tule mukaan -esiripun tälle tai tuolle puolen!

Yhdistyksen roolipelitoiminta on alkanut vuonna 2013. Järjestämme näkövammaisille räätälöityjä larppeja myös yhteistyössä Näkövammaisten Keskusliiton alueyhdistysten kanssa. Kuvailutulkattua elokuvakerhotoimintaa toteutetaan niin ikään ympäri Suomen.

Musiikki

Järjestämme musiikkikursseja ja jamitoimintaa. 40-vuotias näkövammaisten Kamarikuoro Kontrapunkti harjoittelee ja konsertoi säännöllisesti. Kuorosta voidaan muodostaa myös pienempiä kokoonpanoja kuten kvartetteja. Tule kuulemaan tai tilaa tapahtumaan!

Kirjallisuus

Näkövammaiset harrastavat tutkitusti keskimääräistä enemmän kirjallisuutta. Me näkkärit olemme lukevin kansanosa. Tuemme tätä vahvaa harrastusta kirjallisuuteen ja kiinnostusta kirjallisuuden ajankohtaisiin ilmiöihin. Järjestämme yhteistyössä Lukukeskuksen ja Näkövammaisten Kirjastoyhdistys ry:n kanssa lämminhenkisiä kirjailijavierailuita, kirjallisuustapahtumia, kirjoittajakoulutusta ja kirjoituskilpailuja. Kustantamiamme näkövammaisten kirjoittajien antologioita voi tilata toimistolta.

Kuvataide

Kuvataidetoimintamme antaa näkövammaisille valmiuksia taiteen tekemiseen ja siitä nauttimiseen. Vierailemme kuvataidenäyttelyissä, järjestämme kursseja ja teemme näkövammaisten työskentelytapoja tunnetuksi. Keramiikkaryhmämme kokoontuvat säännöllisesti, järjestävät omia näyttelyitä ja osallistuvat yhteisnäyttelyihin niin Suomessa kuin ulkomailla.

Monitaiteiset tapahtumat

Ideoimme ja toteutamme projekteja joissa eri taiteenlajit kohtaavat, teemailtoja taiteen eri alueilta sekä kulttuurimatkoja ja tempauksia, jotka tekevät näkövammaisten kulttuuriharrastusta tunnetuksi.


JÄSENEKSI?

Vuosijäsenmaksumme on 27 € ja kannatusjäsenmaksu 120 €. Jäseneksi voit liittyä ottamalla yhteyttä toimistonhoitajaan (kts. kohta yhteystiedot). Toivotamme lämpimästi tervetulleeksi sekä näkevät että näkövammaiset jäsenet.

Yhdistyksen hallitus 2019-2020, kuva: Ali Kinnunen

Hallitus 2019-2020

Eija-Liisa Markkula, puheenjohtaja
Marita Ikäheimonen
Sari Kekkonen
Timo Kuoppala
Anniina Latikka
Satu Linna
Ronja Pahaoja
Tapio Äystö

Hallituksen varajäsenet:
Gyöngyi Pere-Antikainen
Jukka Penttilä

Toimikunnat ja työryhmät 2019-2020

Kulttuuritoimikunta
Sari Kekkonen, puheenjohtaja
Anne Huttunen
Satu Linna
Ronja Pahaoja
Gyöngyi Pere-Antikainen
Ossi Särkinen
Ilkka Väisänen
Tanja Rantalainen, sihteeri

Lehtitoimikunta
Eija-Liisa Markkula, pj
Ali Kinnunen
Helena Taskila
Markus Tihumäki
Gyöngyi Pere-Antikainen
Tanja Rantalainen, joka toimii myös toimikunnan sihteerinä

Kuvailutulkkaustoimikunta
Eija-Liisa Markkula, pj
Anu Aaltonen, kuvailutulkkien edustaja
Markku Möttönen, NKL
Jarkko Lauri
Tanja Rantalainen, joka toimii myös toimikunnan sihteerinä

Kulttuurin kuluttajatoimikunta
Eija-Liisa Markkula, puheenjohtaja
Timo Kuoppala
Aura Linnapuomi, Kulttuuria kaikille -palvelu
Markku Möttönen, NKL
Ronja Pahaoja
Kaisa Penttilä
Tanja Rantalainen, sihteeri

Aluetyöryhmä
Iiris Brocke
Päivi Helminen
Minna Kejonen
Arto Kurvinen
Anders Nyberg
Kirsti Reijonen
Mikko Vento
Tanja Rantalainen, sihteeri