Näyttelyt

Kuvailutulkki välittää taideteoksen vastaanottajalle. Hän pyrkii antamaan siitä niin paljon oleellista tietoa, että vastaanottaja voi itse tehdä tulkinnan kohteena olevasta teoksesta. Kuvailutulkkaus ei ole itseilmaisun muoto. Kuvailutulkki ei ole taiteilija, vaan hän yrittää välittää taiteilijan teoksen vastaanottajalle.

Kuvailutulkki ei sensuroi näkemäänsä. Hän ei suodata taideteosta oman maailmankuvansa mukaiseksi. Kuvailutulkki kuvailee näkemänsä ilman tulkintaa tai henkilökohtaisia kommentteja. Jos hän haluaa tuoda oman tulkintansa esiin, hän tekee selväksi, että se on hänen henkilökohtainen kokemuksensa, eikä teoksen ominaisuus.

Kuvailutulkkaus vie aikaa. Kuvailutulkatun opaskierroksen aikana ei välttämättä ehdi käsitellä kaikkia niitä kohteita, kuin tavallisesti. Kuvailutulkki valitsee näyttelyn kannalta olennaiset teokset ja keskittyy niiden välittämiseen.

Kuvailutulkatun opaskierroksen suunnittelu ja tiedotus on hyvä toteuttaa yhteistyössä näkövammaistahon edustajan kanssa. Erityisen tärkeää on tavoittaa kohderyhmä, kuvailutulkatusta opaskierroksesta mahdollisesti kiinnostuneet näkövammaiset. Heidät tavoittaa  esimerkiksi Näkövammaisten liiton viestinnän, Näkövammaisten liiton alueyhdistyksen tai Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:n kautta.

Sivua päivitetään!


Sivu päivitetty