Kuunnelma

Kuunnelma on omaleimainen taidemuoto, jonka rikas äänimaailma synnyttää kuulijassaan voimakkaita ja vivahteikkaita mielikuvia. Kuunnelmalla on vahvat historialliset juuret ja se ansaitsee paikkansa audiotaiteen ja -viihteen joukossa. Yhdistyksen ylläpitämän legendaarisen Sokeain kuunnelmaraadin tehtävä on muistuttaa tästä.

Sokeain kuunnelmapalkinnon voittajan valitsee kuusijäseninen raati- Ulkoinen linkki, joka koostuu kuunnelmista innostuneista ja niitä aktiivisesti kuuntelevista sokeista ja heikkonäköisistä ihmisistä.  Kuunnelmaraadin taustayhteisö on vuodesta 2017 ollut Näkövammaisten Kulttuuripalvelu.

Ensimmäiset 50 kertaa, vuosina 1967-2016, raati toimi Näkövammaisten liiton ylläpitämänä.

Sokeain Kuunnelmapalkinnon voittaja valitaan Ylen edellisenä vuonna radiokanavilla ja Yle Areenassa esittämistä kotimaisista kuunnelmista. Raati palkitsee myös jossakin kuunnelmassa esiintyneen Vuoden parhaan ääninäyttelijän.

Sokeain Kuunnelmapalkinnon on voittanut

2017 Töissä täällä- Ulkoinen linkki -kuunnelmasarja, käsikirj. Juha-Pekka Koskinen ja Matti Ijäs. Vuoden ääninäyttelijäksi valittiin Minttu Mustakallio.

2018 Mielensäpahoittaja maailmalla- Ulkoinen linkki, käsikirj. Tuomas Kyrö, ohj. Matti Ijäs. Vuoden ääninäyttelijäksi valittiin Heikki Kinnunen.

2019 Punainen myrsky- Ulkoinen linkki, käsikirj. Elina Hirvonen, ohj. Soila Valkama. Vuoden ääninäyttelijäksi valittiin Jussi Lehtonen.

2020 Yöperhonen- Ulkoinen linkki, käsikirj. ja ohj, Liisa Pöntinen. Vuoden ääninäyttelijäksi valitiin Liisa Pöntinen.

Tällä hetkellä toimivan Kuunnelmaraadin nelivuotiskausi päättyy vuoteen 2021.

 


Sivu päivitetty